Merhaba değerli ekmeğini tıktan çıkaran HarçlıkYap takipçileri. :)
PayPal'ın BDDK ile yaşadığı lisans sorunu nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerini sonlandırması hepimize soğuk duş etkisi yapmış ve herkesi bir karamsarlık kaplamıştı. Her ne kadar PayPal kadar global ve yaygın olmasa da kazandığımız paraları çekebileceğimiz birçok alternatif mevcut.
Alternatifler içinde öne çıkan en önemli istemci Payza. Sizlere Payza'nın artı, eksi yönlerini anlatmak adına detaylı bir rehber hazırlamaya karar verdik, umarız yardımcı olur. Ve asıl sevindirici haber ise Payza, PayPal'ın durumunu fırsata dönüştürerek Türk Lirası'nı desteklediği para birimleri arasına ekledi. Bu şu demek, artık Payza'dan banka hesabımıza rahatlıkla para çekebiliyoruz.
PAYZA NEDİR?
Payza'da PayPal gibi bir ödeme istemcisidir ve bize göre PayPal'dan sonra gelen en yaygın olanı, İngiltere merkezli bir şirket. Zaten hemen hemen tüm PTC sitelerinde Payza'ya rastlamışsınızdır. Daha düne kadar Türk Lirasını desteklemiyordu bu yüzden Türkiye'de ikamet eden kullanıcıların para çekmesi oldukça külfetli oluyordu. Sadece kredi kartına para çekilebiliyordu onda da işlem başına 8$ işlem ücreti alınıyordu.
Artık Türk Lirası desteği geldi ve banka hesabımıza para çekebileceğiz fakat PayPal gibi ücretsiz değil 10,5 TL bir işlem ücreti var. (Buna da şükür, bakiyemizi biriktirip toplu çekince 10,50 TL çok dokunmayacaktır)
Ayrıca Payza'daki bakiyemizi çekmek için bir yöntem daha var o da Bitcoin olarak çekmek. Bitcoin olarak çekimde 2%'lik bir dönüşüm kesintisi yapıyor ve parayı bitcoin cüzdanımıza gönderiyor. Bizce bu yöntemde gayet makul bir kesintiye sahip. Bitcoin konusunu henüz bloğumuzda işlemediğimiz için Bitcoin hakkında bilgi sahibi olmayan takipçilerimiz bakiyelerini Türk Lirası olarak banka hesaplarına çekme yolunu kullanabilirler. Makalenin devamında her iki yöntemi de anlatacağız.
PAYZA HESABI AÇMA
Henüz bir Payza hesabınız yoksa buraya tıklayarak yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. "SIGN UP" butonunda karşımıza iki seçenek çıkacak biri "Personel" diğeri "Business." Biz bireysel hesap açacağımız için Personel seçiyoruz. "Select" butonuna basarak kayıt formuna ulaşın ve burada istenen bilgileri dosdoğru şekilde doldurun. (Yanlış bilgi vermeyin çünkü ödeme istemcileri bir nevi banka hesabıdır, ve bizden kimliğimizi doğrulamak adına bir takım belgeler talep eder. Kimlik doğrulamanın önemi ve nasıl yapıldığını makalenin devamında okuyabilirsiniz.)
Kayıt formunda "Salutation diye bir açılır menü var. Kafanızın karışmaması için açıklayalım.
- MR. = Erkekler için kullanılan ünvan
- MRS. = Evli bayanlar için kullanılan ünvan
- MS. = Bekar bayanlar için kullanılan ünvan
- Dr. = Bunu bilemiyoruz (doktor olabilir mi acaba :) )
First name, Last name zaten biliyorsunuz İsim Soyisim. Payza her ne kadar Türk Lirası desteği getirse de Türkçe karakter konusunda sorun çıkabilir diye isim soyisim, adres gibi bilgilerde Türke karakter kullanmadık. Yani İ,Ç,Ö,Ü,Ğ,Ş - ı,ç,ö,ü,ğ,ş harflerini kullanmayın. (Belki de sorunu çözmüşlerdir sonradan)
Neyse kayıt olduk ve mail adresimize gelen mailden hesabımızı aktive ettiysek artık "LOG IN" diyerek hesabımıza giriş yapabiliriz.
Login olabilmek için önce mail adresimizi yazıyoruz sonra şifremizi soran ve altında da captcha soran bir ekran çıkıyor, Üst kısımda ise profil ayarlarından kendimize göre özelleştirebilecemiz bir avatar ve slogan görünüyor. Bu bir güvenlik önlemi. Nasıl derseniz sizi kandırmaya ve şifrenizi çalmaya yönelik hazırlanmış sahte bir Payza Login sayfasını fark edebilmeniz için yapmışlar.
PAYZA İNCELEME
Payza'nın arayüzünde dil seçenekleri olarak maalesef henüz Türkçe yok onun yerine en üstte "DİL SEÇİN" menüsü mevcut fakat oradan Türkçe yapmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü Google Translate çevirisi. O yüzden bırakın İngilizce kalsın. Zaten bu makalede Payza'ya ait tüm detayları bulabilirsiniz, Zorluk yaşayacağınızı sanmıyoruz. Mantık PayPal ile aynı. Ana ekrandaki menüleri kısaca inceleyelim. Üstte yeşil border ile hazırlanan menümüzde dört adet seçenek var.
Orta kısımlarda ise Payza bakiyemizdeki parayı, son işlemleri ve çeşitli grafiksel istatistikleri görüyorsunuz. Payza bakiyesinde USD ve EUR yazıyor şimdi oraya birde TL eklendi ama önce Türk Lirasını aktif etmemiz lazım, onun nasıl yapıldığını birazdan göreceğiz.
Solda da bir çift açılır menü görüyoruz bunlardan biri "Wallet" diğeri ise "Account"
Wallet menüsünde para birimlerini açıp kapayabileceğimiz ve para birimleri arasında dönüşüm sağlayabileceğimiz "Balances" linki ve sisteme kredi kartı, banka hesabı tanımlayacağımızda kullanacağımız "Credit Cards" ve "Bank Accounts" linkleri bulunuyor.
Account menüsünde hesabınızla alakalı bir takım ekranlara ulaşabileceğiniz linkler bulunuyor. Bunları incelersek :
Solda da bir çift açılır menü görüyoruz bunlardan biri "Wallet" diğeri ise "Account"
Wallet menüsünde para birimlerini açıp kapayabileceğimiz ve para birimleri arasında dönüşüm sağlayabileceğimiz "Balances" linki ve sisteme kredi kartı, banka hesabı tanımlayacağımızda kullanacağımız "Credit Cards" ve "Bank Accounts" linkleri bulunuyor.
Account menüsünde hesabınızla alakalı bir takım ekranlara ulaşabileceğiniz linkler bulunuyor. Bunları incelersek :
- Detailed Transaction History : Detaylı işlem geçmişiniz
- Referral Program : Payza'yı önermenize yarayan linklerin bulunduğu referans programı
- Purchased Subscriptions : Ne işe yaradığını tam bilmiyoruz, Abonelik satın alma ile alakalı
- Authorized Users Access : Hesabınıza erişimde başkasını yetkilendirme (gerekli değil)
- Payment Preferences : Ödeme alma gönderme konusunda çeşitli ayarlar
- Email Notifications : Hesabınızda bir hareket olunca Email gönderilmesi için ayarlar
- API Integration : Programcıları ilgilendiren yazılımsal kodlama ekranı (bizle alakalı değil)
- Requested Documents : Döküman talep etme
- Resolution Center : Payza çözüm merkezi. (sorun yaşadığımızda ingilizce yazıyoruz)
Resimde gördüğünüz üzere sol üstte ismimizin altında hesabımızı onayladığımıza dair "PERSONEL ACCOUNT VERIFIED" yazıyor. Sizde muhtemelen "NOT VERIFIED" yazıyordur. Hesabınızı doğrulamak birçok kısıtlamayı ortadan kaldırıyor o yüzden hesabınızı mutlaka doğrulatın. Hesap doğrulatma işi biraz zahmetli. Yüklediğimiz belgelerin onaylanması 15 günü bulabiliyor.
PAYZA HESAP DOĞRULATMA
Hesap onaylatma işlemine geçmeden önce adresimizi ayarlamamız gerekiyor. Bu arada hesap doğrulatma için ev adresinize gelen sizin adınıza bir su, elektrik, doğalgaz, telefon gibi üzerinde adres görünen faturaya ihtiyacınız var. Eğer sizin üstünüze hiç fatura yoksa üzerinde adres görünen bir kredi kartı ya da banka kartı ekstresi de olabilir, o da yoksa muhtarınızdan ikametgah belgesi alın. (Çetrefilli bir iş olduğunu söylemiştim)
Sol üstte ismimizin solundaki tırnağa tıkladığımızda aşağıdaki resimdeki gibi bir menü açılacak. Oradan "Personel Information"a tıklayarak adres, telefon, doğum tarihi vs.. tüm bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde doldurun (adres yazarken yine Türkçe karakter kullanmayın) Bu arada yazdığınız adres faturada görünen şekliyle aynı olsun.
Bilgilerinizi doldurma işi tamamsa belgelerimizi hazır edelim. 2 şeye ihtiyacımız var birincisi kimlik ya da ehliyetimizin fotoğrafı ikincisi ise yukarıda belirtiğimiz üzere adresimizi teyit eden üzerimize ait bir fatura, yada kart ekstresinin fotoğrafı. Bu belgelerin fotoğrafını çekip yükleyeceğiz. Fotoğraf makinenizin megapikselini yani çözünürlüğünü yüksek tutmayın 3 megapiksel ayarda çekmeniz yeterli. Çünkü yüksek çözünürlükte çekerseniz dosya boyutu devasa olacağı için siteye yüklememiz sıkıntı olacaktır.
Dikkat Burası Önemli! Kimlik ve faturanızın fotoğrafını ayrı ayrı çekin. (bir masanın üzerine koyun ve hiçbir yerini sansürlemeden, kırpmadan, oynama yapmadan, fotoğrafını çekin ve bilgisayarınızda hazır bulundurun)
Doğrulama ekranına ulaşmak için yine aynı menüdeki "VERIFICATION" tuşuna basın.
Açılan sayfada dosyalarınızı seçip gönderebileceğiniz tuşlar göreceksiniz (Bunu resimli anlatım yapamıyoruz çünkü Payza hesabımız zaten onaylı olduğu için o menü görünmüyor)
Belgelerinizi gönderdiyseniz yetkililerin incelemesi ve onaylamasını bekleyin. Yoğunluğa göre bazen 2-3 hafta sürebiliyor. Ayrıca kesin onaylayacaklar diye bir şey yok bazen belgelere kusur bulabiliyor ve yeniden göndermenizi isteyebiliyorlar. Dediğim gibi sıkıntılı bir süreç ama bir defa onaylattınız mı kafanız rahat oluyor ve para çekip gönderirken problem yaşamıyorsunuz.
Hatırlarsınız PayPal'a aynı anda birden fazla E-Mail adresi tanımlayabiliyor ve bu mail adreslerinin tümünden ödeme alabiliyorduk. Birden fazla E-Mail tanımlama olayı Payza'da da var fakat sadece Primary olarak yani ana mail olarak tanımladığınız maile ödeme alabiliyorsunuz. Ana mail olmayan bir maile ödeme isterken Payza hesabınıza giriş yapıp eklediğiniz mailin solundaki "Set Primary" linkine basarak mail adresinizi ana mail yapmanız gerekiyor. Bazı PTC siteleri kıl tüy bazı şartlar isteyebiliyor örneğin Ayuwage sitesi Payza'ya ödeme isterken Payza'yı açarken kullandığınız mail adresini kabul etmiyor ikinci bir mail ekleyip onu ana mail yapmanızı ve ödemeyi ona istemenizi şart koşuyor. Trafficmonsoon sitesi ise sadece Payza'yı ilk açarken kullandığınız ana mail hesabını kabul ediyor. Bu biraz uğraştırıcı bir durum ama çok can sıkıcı değil.
E-Mail hesabı eklemek için sol taraftaki isminizin solunda bulunan tırnağa basın ve "Email Addresses" linkine gidin. "Add New" linkine basarak yeni mail adresinizi ekleyebilirsiniz. Fakat ekledikten sonra Validated yani onaylı hale gelebilmesi için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkine tıklamanız gerekecek. Yeni mailiniz validated olduktan sonra solundaki "Set Primary" linki ile ana mail yapabilirsiniz. Yani birden fazla mail ekleyebiliyorsunuz fakat ödeme talep etmeden önce ödeme alacağınız maili seçmek için ana mail olarak tanımlamanız gerekiyor. Hepsi bu.
PAYZA'YA EMAİL HESABI EKLEME
E-Mail hesabı eklemek için sol taraftaki isminizin solunda bulunan tırnağa basın ve "Email Addresses" linkine gidin. "Add New" linkine basarak yeni mail adresinizi ekleyebilirsiniz. Fakat ekledikten sonra Validated yani onaylı hale gelebilmesi için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkine tıklamanız gerekecek. Yeni mailiniz validated olduktan sonra solundaki "Set Primary" linki ile ana mail yapabilirsiniz. Yani birden fazla mail ekleyebiliyorsunuz fakat ödeme talep etmeden önce ödeme alacağınız maili seçmek için ana mail olarak tanımlamanız gerekiyor. Hepsi bu.
PAYZA TÜRK LİRASINI AKTİF ETMEK
Payza'da öntanımlı olarak Dolar ve Euro para birimleri açık geliyor. Banka hesabınıza para çekmeden önce Türk Lirası para birimini aktif etmeli ve dolar ya da Euro olan paranızı TL birimine dönüştürmelisiniz.
Soldaki menüden "Wallet"e tıklayıp açılan altmenüden "Balance"a tıklayın. "Turkish Lira"yı bulun ve sağındaki "Open Balance" tuşuna basarak aktif edin. Sağındaki "Set Primary" tuşuna da basarak Türk Lirası'nı ana para biriminiz olarak ayarlayabilirsiniz. Böylece aldığınız ödemeler otomatik olarak Türk Lirası kuruna dönüştürülecek ve TL bakiyenizde görünecek. Eğer bakiyenizde Dolar ve Euro varsa "Exchange Currencies" kısmından TL'ye dönüştürebilirsiniz.
Kurlar arası dönüştürme normal piyasa kurlarından 9-10 kuruş farklı. Maalesef buna yapacak bir şey yok aynı şeyi PayPal'da yapıyordu. Mesela Türkiye'de o an Dolar kuru 2,90 ise Payza'da 2.81 görünüyor. Dediğim gibi buna yapacak birşey yok.
PAYZA'YA BANKA HESABI EKLEME
Evet pek tabi banka hesabımıza para talep etmeden önce Payza'ya banka hesabımızı tanımlamamız gerekiyor. Soldaki "Wallet" açılır menüsüne tıklayıp "Bank Accounts" sayfasına girelim. Ardından banka hesap bilgilerimizi tarif ettiğimiz şekilde giriyoruz. Enpara, CepteTEB gibi (herhangi bir bankanın vadesiz mevduat hesabı da olabilir) vadesiz mevduat hesaplarınızı girmelisiniz.
Banka hesap bilgileri arasında IBAN'dan sonra birde SWIFT BIC kodu istiyor. Bu kod bankaların uluslararası para transferinde ihtiyaç duyduğu bankanın uluslararası kod numarası gibi birşey. Enpara'nın SWIFT kodu FNNBTRISXXX fakat diğer bankaların nedir bilemiyorum. Onu internetten araştırın veya bulamazsanız bankanızın müşteri temsilcisini telefonla arayıp sorun.
- Country: Bu kısım "Turkey" kalsın
- Withdraw funds in local currency seçili olsun (varsayılan para biriminizi Türk Lirası yaptıysanız tabiki)
- Account Type: "Personal Saving" seçili olmalı
- IBAN: TR ile başlayan iban numaranızı yazın
- SWIFT BIC: Yukarıda da izah ettiğim bankanızın uluslararası swift kodu
- Address Line 1: Adresinizi yazın
- Address Line 2: Birinci satıra sığmadıysa buraya devam edebilirsiniz sığdıysa boş bırakın
- City / Town: Şehrinizi yazın
- Country: Turkey
- Region: Boş bırakınca kabul ediyormu bilmiyorum kabul etmiyorsa buraya da şehir yazın
- Postal Code: Posta Kodunuz
- Bank Name: Bankanızın adı. Örneğin Finansbank - Garanti Bankası - İşbank vs...
PAYZA'DAN BITCOIN OLARAK PARA ÇEKME
Payza'dan bir diğer çekim yapma yöntemi ise günümüzün popüler dijital para birimi Bitcoin. Bu makaleyi hazırladığımız sırada henüz bloğumuzda bitcoini tanıtıcı herhangi bir bilgi sunmadık. Ama halihazırda bitcoin hakkında bilgisi olanlar varsa ya da ilerki zamanlarda bloğumuza tanıtıcı makaleler eklemişsek bitcoin nedir, nasıl harcanır, nasıl kazanılır gibi ön bilgileri edinip, paranızı bitcoin olarak çekmeyi düşünebilirsiniz.
Bakiyenizdeki parayı bitcoin cüzdanınıza gönderirken 2% fee yani yüzde ikilik bir dönüşüm komisyonu alıyor. Aslında bu komisyon'da makul sayılır. Düşünsenize 100 dolar çekseniz, bitcoin hesabınıza 98% yansıyacak.
Bitcoin cüzdanınıza para çekimi, ilk çekimde biraz uzun sürebiliyor. 1 hafta ya da 10 günü bulabilir bitcoinin cüzdanınıza geçmesi. Daha sonraki aktarımlar daha hızlı olacaktır. Ayrıca hatırlatmakta fayda var bakiyenizi bitcoin olarak çekebilmeniz için payza hesabınızın mutlaka onaylı olamsı gerekiyor.
Elimizden geldiğince detaylı bir Payza makalesi hazırlamaya gayret gösterdik. Eksik kalan, unuttuğumuz, atladığımız noktalar varsa lütfen makalenin yorum bölümünden sorularınızı iletin, eksik kalan bilgileri makalemize ekleyelim. Ayrıca bir hatırlatma: Belli periyotlarla makalelerimizin özgünlüğü kontrol edilmektedir. Bloğumuzdaki makale ve içerikleri izinsiz kopyalamak, yayınlamak kesinlikle yasaktır, ve tespit edildiğinde gerekli prosedür başlatılacaktır. Bloğumuzdan faydalanmaya devam etmek için, lütfen bu konuda özverili olalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder