10 Haziran 2015 Çarşamba

Yandex Toloka [Yandex'e Yardım Edin Para Kazanın]


     İnternet devi Google'a rakip olarak iddialı bir giriş yapan Rus menşeili Yandex şirketi, arama sonuçlarını bize daha sağlıklı verebilmek için Yandex Toloka isimli sistemi kurmuş. Üye olduğumuzda, gönderilen görevleri yaparak kısa zamanda gayet güzel kazançlar elde edebiliyoruz. Görevler en az 1 cent değerinde ve 20 - 30 centlik görevler bile gelebiliyor. Kazancınızı PayPal hesabınıza sadece 2% kesinti ile aktarabiliyorsunuz. Ödemeler yaklaşık 15 gün içinde işlenmiş oluyor, anında ödemiyor diye endişe etmeyin karşımızda koskoca Yandex şirketi var. :)

     Bu makalemizde değineceğimiz konular :
  • Yandex Toloka Nedir ?
  • Yandex Toloka'ya Nasıl Üye Olunur ?
  • Yandex Toloka W8-Ben Formu Nedir, Nasıl Doldurulur ?
  • Yandex Toloka Ne Tür Görevler Geliyor ?
  • Yandex Toloka Görevleri Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler ?
  • Yandex Toloka Neden Görev Gelmiyor ?
  • Yandex Toloka Nasıl Para Çekilir ?

Yandex Toloka Nedir ?

     Toloka bizim köylerde imece usulü olarak bildiğimiz yardımlaşma yöntemine, "Balto-Slav" bölgesinde verilen isim. Yandex şirketi arama motorunda yapılan aramaların daha doğru sonuç vermesi ve zararlı içeriğe sahip sitelerin (terör, çocuk istismarı vs..) arama sonuçlarından ayıklanması için bu sistemi kurmuş. Görevler en az 1 cent değerinde ve Türkçe açıklamalı olduğu için yapması oldukça kolay. Yaklaşık 15 saniyede 1 cent kazanmış oluyorsunuz. Bu meblağ 0,001 $ gibi ufak değerlerdeki PTC reklamları ile uğraşmaktan çok çok daha cazip. Birkaç saat içinde 3-5 $ kazanç sağlayabiliyoruz. (Tabi ki o görev varsa)

Yandex Toloka'ya Nasıl Üye Olunur ? 

     Üye olmak için email adresi değil cep telefonuna gelen onay SMS'leri kullanılıyor o yüzden bir cep telefonuna ihtiyacınız var.

     Cep telefonunuz yanınızdaysa https://toloka.yandex.com/tr/signup adresinden üye forumuna ulaşıp birkaç dakika içinde üye olabilirsiniz. Herşey Türkçe olduğu için herhangi bir resimli anlatım yapmaya gerek duymuyorum. (Üyelik bilgilerinizin para çekiminde PayPal'da kayıtlı bilgilerinizle uyuşması için üye olurken doğru bilgi vermeye dikkat edin sonradan sıkıntı yaşamayın) Üyelik aşaması kısa üç adımdan oluşuyor ve Türkçe olduğu için resimli anlatıma lüzum görmüyorum üye olduysanız siteye giriş yapın ve iş yaparak kazanmaya başlayın.

Yandex Toloka W8-Ben Formu Nedir, Nasıl Doldurulur ?

     Siteden kazandığımızı PayPal'a çekmek için önce W8-Ben isimli forumu doldurmamız gerekiyor. Peki nedir bu forum ? Yandex bizi işçi olarak çalıştırdığına dair bir forum doldurtmakta. Sanal ortamda kazanç bile olsa adamlar her şeyi kitabına uygun yerine getiriyor. :)

     Eğer W8-Ben forumunu doldurmazsanız ya da hatalı doldurursanız ödeme isteğiniz reddedilir. Formun her yerini doldurmanıza gerek yok. Forumda istenilen bilgiler İsim Soyisim, Açık adresiniz, İl ve Posta Kodunuz, Doğum Tarihiniz ve Ülkeniz (Aşağıdaki örnekte işaretlediğim alanları doldurmanız yeterli) Yalnız forumu doldururken Türkçe karakter kullanmadan doldurun. Örneğin isminiz ALİ ÇALIŞKAN ise siz ALI CALISKAN yazmalısınız.


Yandex Toloka Ne Tür Görevler Geliyor ?


     Profil > Düzenle ekranına geldiğimizde ne tür görevler istediğinizi belirten bir takım ayarlarla karşılaşıyoruz. Diller olarak ben Türkçe ve İngilizce'yi işaretledim. Eğer az buçuk ingilizceniz varsa sizde Türkçe ile beraber ingilizceyi işaretleyebilirsiniz. Rusça, Endonezya'ca dillerini ise hiç bilmediğim için seçmedim. Çünkü rastgele görev yapmak size yarardan çok zarar getirecektir.

     Resimde gördüğünüz üzere "Yetişkinlere yönelik içeriğe sahip görevleri yapabilirim" adında bir kutucuk mevcut. Bu kutucuğu işaretlemezseniz görev gelmesi çok zor çünkü çoğu görevler +18 ibaresi içeriyor. Fakat şöyle bir durum var köşesinde +18 yazan görevlerde komple müstehcen içerik yok, çoğu normal görevler, fakat karşınıza her an +18 görseller çıkabiliyor o yüzden Yandex Toloka görevlerini yaşı küçük takipçilerimizin yapmasını uygun bulmuyorum.


     Gelelim Yandex'in bize ne tür görevler gönderdiğine. Yandex bizden arama motoru kullanarak arama yapılan sonuçlar ve resimleri incelememizi ve değerlendirmemizi istiyor. Bazı görevler sadece arama sonuçlarından oluşmaktayken bazıları ise sadece resimlerden oluşabiliyor. Değerlendirmeyi fare ile tıklayarak yapabilirsiniz fakat klavye kısayolları çok daha pratik oluyor klavye ile yapmanızı tavsiye ediyorum. Klavyedeki 1, 2, 3 tuşları ve yön tuşları ile işaretleme yapabilir ENTER tuşu ile görevi tamamlayıp yeni göreve başlayabilirsiniz.

     Görevlerde ne kadar yüksek başarı gösterirseniz, ilerde görev alma şansınız o kadar artar. Aksi durumda görevleri özensiz yaparsanız o görev sizde bloke oluyor ve bir daha asla gelmiyor. O yüzden görevleri yaparken azami dikkat göstermeli ve görev talimatnamesinde ne yazıyorsa harfiyen uymaya çalışmalısınız. (Görevlerin yanında "Çalışmaya Başla" tuşunun sağında bir "İ" harfi var. İ harfine basarsanız görevi nasıl yapmanız gerektiğini açıklayan talimatnameye ulaşabilirsiniz.


     Görevlerdeki başarılarınızı Profil sayfanızın altında "Beceriler" "Değerlendirme" adı altında görebilirsiniz. Görevlerde 80 puandan aşağı düşmemeye gayret gösterin. 100 puanda kalabilirseniz o daha iyi tabi. Ayrıca yeni bir görevi yaparken başarı gösterirseniz üstte "İletiler" sayfasında tebrik mesajı ile karşılaşabilirsiniz. Aynı şekilde başarısız olursanız uyarı mesajı mesajı gelecektir.

Yandex Toloka Görevleri Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler ?


     Yandex Toloka'da görevler her zaman çıkmaz, o yüzden sayfayı sık kullanılanlara ekleyip arada sırada görev var mı diye kontrol etmenizde fayda var. Göreve başlamadan önce biraz önce de bahsettiğimiz gibi "İ" yazan simgeye basıp bizden tam olarak ne istendiğini anlamamız gerekiyor. Talimatları okuyup anladıktan sonra görevleri yapmaya başlayabiliriz.

     Klavye kısayolları ile görevleri daha pratik yapabileceğinizi söylemiştik fakat daha çok kazanmak adına dikkatsizce, yeterince kontrol etmeden görevleri yaparsanız başarı puanınız düşecektir ve ileride daha az görev gelecek belki de görev alma yetkiniz bloke edilecek ve görev alamayacaksınız. O yüzden bizden ne isteniyorsa ona dikkat ederek görevleri yerine getirmeniz gerekmekte.

Yandex Toloka Neden Görev Gelmiyor ?

     Çoğu gün görev olmayabiliyor ayrıca profil ayarlarınızda +18 görevleri almak istediğinizi belirten kutucuğu işaretlemezseniz neredeyse hiç görev gelmiyor. İngilizce, Rusça görevleri yapabilme imkanınız varsa onları da açabilirsiniz ama bilmiyorsanız hiç bulaşmayın beceri puanınızı düşürmeyin.

     Beceri puanı aşırı düşerse o görev size bloke oluyor yani yasaklanıyor. Üstelik bu geçici bir süre için değil kalıcı olarak yasaklanıyor. Hesabınızda blokeli görev olup olmadığını öğrenmek isterseniz toloka@support.yandex.com adresine kullanıcı adınızı da belirten bir Türkçe mail yazarak sorabilirsiniz.

     Şuna da değinelim. Toloka'da görevler sınırsız değil, görevin kenarında yeşil nokta varsa o görevden çok var, Sarı ise kritik seviyede, Kırmızı ise 1000 adetten az ve her an bitebilir demektir.

     Ayrıca görev yeşil durumdayken bile sistem size bir süre sonra teşekkür edip görevi sonlandırabilir. Bunun  nedeni ise görev sayısının kullanıcı sayısına bölünerek size belli bir kota uygulaması. Mesela Görsel Eleme görevini size 3$'lık yaptırdıktan sonra görev ortadan kaybolabiliyor, Görevi herkese eşit şekilde paylaştırarak adil şekilde pay ediyorlar.

Yandex Toloka Nasıl Para Çekilir ?

     Öncelikle makalenin başında değindiğimiz W8-Ben formunu örneğe uygun olarak doldurmanız gerekir. Sonrasında PayPal'da tanımlı mail adreslerimizden birini "Cüzdanları Yönetme" linkinden girmemiz gerekiyor. Sadece PayPal'a ve Yandex Wallet'e ödeme yapıyor. Biz PTC kullanıcıları olarak PayPal'ı kullanıyoruz çekim için.

     Çekebileceğiniz minumum tutar bazen 0,02 $ bazende 1 $ şeklinde değişiyor. 1 $'dan yukarı çıkmıyor yani minumum çekim ücreti gayet makul seviyede.


     Para çektiğinizde 3 aşama devreye giriyor. Önce kontrol ediliyor eğer W8-Ben formunuzda sorun yoksa ödenme aşamasına giriyor ve ödeme günü geldiğinde de Yandex ödemeleri topluca yapıyor. Yani ödemeler anlık değil ama çok fazla bekletmiyor 3-5 gün içinde ödemeler gerçekleşiyor. W8-Ben formunu yanlış doldurduysanız ödemeniz reddediliyor ve paranız bakiyenize iade ediliyor. Formu düzenleyip yeniden ödeme isteyebiliyorsunuz.

Yandex Toloka hakkında tüm soru ve görüşlerinizi makalenin altındaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

14 yorum:

  1. Lütfen Yandex.Pasaport'unuzda e-posta adresinin belirtilmiş olduğuna ve ana telefon numaranızın eklendiğine ve doğrulandığına emin olun.
    Yandex.Pasaport'a geç



    Hatası alıyorum.Yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bu hatayı ne sırasında alıyorsunuz ilk üye olma sırasında mı yoksa para çekme sırasında mı ? Para çekmek için Paypal kullanıyorsunuz öyle değil mi ?

      Sil
  2. https://www.youtube.com/watch?v=Xa04bA-AniE linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba normalde referans linki içeren yorumları kaldırıyoruz çünkü bloğumuz bu konuda çok suistimal ediliyor. Ama Yandex Toloka'da herhangi bir referans sistemi olmadığı için yayınladığınız videoda bir sakınca yok. Kalabilir.

      Sil
  3. belkide suana kadar en iyi para kazandigim site ilk baslarda gunde 1 2 $ yapmistim ama odeme talep edince gelmemisti temmuz 2015 te snrasinda anladimki paypal odeme kapaliymis ama acilinca istedim ve en gec 1 hafta icinde hesabima gecti suanda hala para cekiyorum benim puanim 6 sence iyimi mesut abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk açıldığında çok iyi kazandırıyordu günlük 10$ gibi rakamları rahat alabiliyorduk. Şu anda hem görev eskisi kadar değil hem de görev ücretleri son derece düşürüldü.

      Benim başarı puanım 69.9 fakat bana da görev gelmiyor bence bu başarı puanının görev gelmesine çok etkisi yok.

      Sil
  4. paypal hesabım var ama tolokadan nasıl para cekecegim para çek kısmı kapalı paypal ekle bastıgımda paypal cuzdanını ekle dıyor ve e posta istiyor hangi e posta yı giricez paypal.me baglantımı yazıyorum paypal.me/Akkus bu şekilde yazıyorum yanlış mı yapıyorum ?? ilk defa kullandıgımdan bilmıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PayPal.Me adresinizi değil PayPal'a üye olduğunuz mail adresinizi yazacaksınız. Aslında farklı bir mail adreside yazılabilir ama o farklı mail adresinin PayPal hesabınıza tanıtılması gerekir o yüzden siz direkt PayPal'a üye olduğunuz maili yazın.

      W8-Ben formunu da makalemizde gösterdiğimiz şekilde doldurun.

      Sil
    2. cok cabuk yanıt veriyorsunuz teşekkurler :)

      Sil
  5. Bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. toloka ya gelen görevlerin mesajlarını nasıl alacağız?bana mail gelmesını ıstıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir uygulaması yok maalesef. Kendiniz sık sık kontrol etmelisiniz.

      Sil
  7. Hocam bu sistemden günde 1$ kazanma durumumuz var mı? Ya da soruyu şöyle sorayım: Aylık toplam kazancımız 30$ ve üzeri olur mu? Böyle bir soruyu sormak zorundaydım çünkü üç kuruş kazandığım sistemlerle uğraşmaktan sıkıldım ! Şimdiden Teşekkürler !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görev geldiği takdirde ve özenli yaptığınız takdirde günde 5$ bile bırakır ama her zaman görev garantisi yok çoğu zaman görev olmuyor.

      Sil

Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!