5 Ağustos 2016 Cuma

Bitcoin Hakkında Herşey

Bitcoin Logo


     Değerli takipçiler. Öncelikle sizlere Bitcoin hakkında bilgi vermekte bu kadar geciktiğimiz için özür dileriz. Bitcoin oldukça detay içeren yönlere sahip. Şimdilik kafanızı fazla karıştırmamak adına özet bir takım bilgiler vermeye çalışacağız.

     Bu rehber makalemizde Bitcoin nedir, Bitcoin cüzdanları nedir, Bitcoin nasıl kazanılır, Bitcoin nasıl gerçek paraya çevrilir vs.. daha bir çok sorunun cevabını bulabileceksiniz. Ayrıca makalemizi ileriki zamanlarda videolu anlatımlar ekleyerek konuyu daha kolay anlaşılır şekle getirmeye çalışacağız.

     Bitcoin bir dijital para birimidir. Ödeme sistemi olarak giderek yaygınlaşmakta. Yavaş yavaş tüm kazanç sistemleri Bitcoin'i alternatif ödeme yöntemi olarak sunmaya başladılar. Tamamen yaygınlaştığında kazanç sitelerinde PayPal'ın yokluğunu dert etmemize gerek kalmayacak.

Bitcoin Nedir ?

     Bitcoin 22 Temmuz 2013 tarihinde dolaşıma girdi. Mucidinin Satoshi Nakomato takma adını kullanan Craig S. Wright olduğu iddia ediliyor fakat bu sanırım sadece bir iddia. Takibi mümkün olmayan şifrelemeli bir transfer sistemi olduğu için ilk zamanlar daha çok deep web denilen karanlık ve yasa dışı işlerde para birimi olarak kullanılmaya başladı. Şu an ise Bitcoin'i yasal şekilde gerçek paraya dönüştürebileceğimiz aracı siteler mevcut.

     Bitcoin (kısaca BTC) dijital bir para birimi ve aynı zamanda ödeme sistemidir. Kullanıcılar birbirlerinin cüzdanlarına hiçbir aracı olmadan direkt BTC transfer edebilirler. Transferlerin kayıtları blockchain adı verilen sistemde tutulur.

Bitcoin Cüzdanları


     BTC'leriniz Bitcoin Wallet denilen cüzdanlarda tutulur. Bitcoin cüzdanları ikiye ayrılır. İlki bilgisayarınıza kurduğunuz program şeklindeki offline cüzdanlar (offline cüzdanların güvenli olduğu söylenir fakat yinede bir hackerin hedefi olup bitcoinlerinizin çalınması mümkündür) İkincisi ise online cüzdanlar. Bu cüzdanlar web sitesi olarak hizmet verir ve bitcoinlerinizi sizin yerinize kendi güvenli serverlerinde saklar. Online cüzdanlar arasında oldukça popüler ve güvenilir olanları var. Bunlara ayrı bir makalede değineceğiz. Yinede online cüzdanlarda çok fazla Bitcoin tutmak da risklidir. Bitcoinlerinizi birden fazla güvenilir cüzdanda parça parça tutmanızı tavsiye ederim. En azından başına birşey gelirse hepsi birden gitmemiş olur.

     Cüzdanlar hakkında detaylı bilgiye daha sonra ayrı bir makalede değineceğiz.

     Bitcoin hakkında bilgi vermeye devam edelim. Bu dijital para nasıl üretiliyor ona daha sonra değineceğiz fakat sandığınız gibi sınırsız bir üretimi olmayacak. Piyasada 21 Milyon Bitcoin var olunca Bitcoin üretimi duracak.

bitcoin borsa


     Bitcoin'in tıpkı reel bir para birimi gibi kendi borsası var ve fiyatı arz talep dengesine göre belirlenir. Makaleyi yazdığım tarihte BTC'nin değeri 640$ yani TL olarak bir Bitcoin yaklaşık 2.000 TL. Eğer Bitcoin ilk çıktığı zamanlar (ilk çıktığı tarihte 35 kuruş civarı olduğu söyleniyor) 3000-5000 Bitcoin alıp köşeye koymuş olsaydınız şu an çok zengindiniz. :) Bitcoinin fiyatı günden güne artmakta, tabi dönem dönem düşüşe de geçebiliyor.

     Bitcoin yani BTC bu para biriminin tam hali ve belli parçalara bölüp farklı isimler takmışlar. Örneğin Bitcoin'in en küçük haline Sathoshi diyoruz. 100,000,000 (Yüz Milyon) Sathoshi 1 Bitcoin ediyor. 1 TL'yi yüz milyona parçaladığınızı düşünün. :) Aynı şekilde 1 Bitcoin'in binde birine yani 0.001 Bitcoin'e ise 1 mBTC deniliyor. Aşağıdaki şemada görebilirsiniz. Kafanız karışmasın işin içine girdikçe aşina olursunuz.


Bitcoin Nasıl Kazanılır ?


     Bitcoin kazanmak için çeşitli yollar var. Ve pek tabiki verdiğiniz bir hizmetin karşılığı olarak ödemeyi Bitcoin para birimi olarak da alabilirsiniz. Sonuçta dijital olsa da Bitcoin'de bir para birimi.

Bitcoin Mining (Bitcoin Madenciliği)


     Bitcoin'i üretme yolu, bilgisayarların işlemci ve ekran kartının işlem gücünü kullanarak çeşitli algoritma, matematiksel işlemleri çözümletmek. Buna Bitcoin madenciliği deniyor. Sizde evdeki bilgisayarınıza bu mining programını kurup Bitcoin üretmesini sağlayabilirsiniz fakat bu iş için oldukça pahalı ve güçlü bilgisayarlar edinmek gerekiyor aksi halde evinizdeki bilgisayarı bu iş için kullanırsanız hem bilgisayarınız haybeye ısıtmış ve ömrünü kısaltmış olursunuz hem de evinize gelecek elektrik parası ürettiğiniz bitcoinden çok daha fazla olacaktır. Yani ev kullanıcılar için bu yöntemin bir yararı yok.


PTC, Faucet Tarzı Siteler


     PTC'yi zaten biliyorsunuz. Reklam tıklayıp para kazandığımız siteler. Bu sitelerin ödemeyi Bitcoin olarak yapanları da var. Faucet ise benzer amaçlı fakat ayrı bir olay. Faucet İngilizce'de "musluk" anlamına geliyor. Amacı kısaca şöyle. Bir web sitesinde her yerin reklam, banner dolu olduğunu boş yer olmadığını düşünün. Biz site sahibinin belirlediği bazı kurallar içinde captcha doldurmak, gizli butonu bulmak gibi görevleri yapıyoruz ve Sathoshiler kazanıyoruz. Sathoshi dediysem 1 Sathoshi değil bazı siteler tek tıklamaya 1000 Sathoshi bile veriyor. Güzel tarafı ödeme anında cüzdanımıza geçiyor. Yani PTC gibi ödemeyi almadan scam olur mu korkusu yok. Güncel Faucet sitelerinin listesini ve daha detaylı bilgiyi ayrı bir makalede anlatacağız.

RevShare - HYIP - Profit - Investment Siteleri


Bu sistemleri tavsiye etmiyoruz. Bunlar yatırdığınız Bitcoin'e faiz uygulayıp kar veren siteler. Her an batma riski olduğunu unutmayın.

Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır, Gerçek Paraya Dönüştürülür ?

     Türkiye'de bu işi yapan şirketin adı BTCTurk. Bu site bitcoin alıp satabileceğiz bir borsa platformu ortamı sunuyor. Siteye üye olunca hesabınıza para yatırıp bitcoin satın alabilir ya da tam tersi bitcoinlerinizi satarak gerçek paraya dönüştürebilir onuda banka hesabınıza çekerek nakit parayı elinize alabilirsiniz. BTCTurk hakkında yine detaylı bir makale hazırlayacağız bu sadece ön bilgiydi.

     Evet değerli harçlıkyap takipçileri. Makalenin son paragrafına geldik. Bitcoin mevzusu detaylı bir konu fakat uzun ve kafa karıştırıcı olmaması adına şimdilik makalemizi mümkün olduğunca kısa tutarak Bitcoin hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yavaş yavaş eksikleri tamamlayıp makalenin daha detaylı ve faydalı hale getirmeye gayret edeceğiz. Kafanıza takılan soruları makalenin yorum alanından sormaya çekinmeyin.


2 yorum:

  1. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:

    1- Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    2- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    3- Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    4- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi

    YanıtlaSil
  2. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:


    Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil

Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!